האילנד המצוי, הידוע גם כאילנד הדרומית או אנטילופה האילנדית, היא אנטילופה גדולה של סוואנה ומישורים המצויים במזרח אפריקה ובדרום אפריקה.
זהו המין הגדול בעולם של אנטילופות, השייך לשבט בעל הקרניים הספירליות. זה יליד הסוואנות האפריקאיות והיערות, ולכן הוא תופס את היער אזורי סוואנה ופארקים לאומיים במזרח אפריקה ובדרום אפריקה.
זוהי חיה אוכלת עשב, והיא ידועה ביכולתה המדהימה לשרוד באקלים צחיח ובקרניים מתפתלות ייחודיות שנמצאות הן בבעלי החיים הזכרים והן בנקבה.
מַלְכוּת: אנימליה
מַעֲרָכָה: Chordata
מַחלָקָה: יונקים
לְהַזמִין: Artiodactyla
מִשׁפָּחָה: Bovidae
תת-משפחה: Bovinae
שֶׁבֶט: טרגלפיני
סוּג: Taurotragus
העובדה שזו האנטילופה הכבדה ביותר עם גודל דמוי פרה הופכת אותה לחיה ייחודית מאוד עם הגורמים הבאים:
יש לו יכולת שימור מים יוצאת דופן, בניגוד לאנטילופות ובעלי חיים אחרים; חיה זו בנויה להישרדות בסוואנות צחיחות חמות. בתהליך של שימור מים, הם יכולים להעלות את טמפרטורת הגוף שלהם עד ל-7 מעלות צלזיוס, וזה קורה בדרך כלל בימים חמים, וזה נעשה כדי להפחית הזעה ואיבוד מים מהגוף.
יש לו זכר ונקבה, שניהם עם קרניים שאינן נפוצות באנטילופות אחרות. גם לזכר וגם לנקבה יש קרניים ספירליות כדי להגן על השוקיים מפני הטורפים, בעוד שהזכר משתמש בקרניו כדי לפרק ענפים גבוהים בתהליך ההזדווגות.
יש לו חלב מזין ועמיד המכיל פי שלושה משומן החמאה וכפול חלבון מחלב פרה סטנדרטי. חלב זה, כאשר הוא מאוחסן, הוא יכול להחזיק מעמד כמה חודשים מבלי להתקלקל מה שהופך אותו לחיה טובה להחזיק בבית.
היכולת שלו להפחיד את הטורפים הופכת אותו לחיה ייחודית מאוד. בגלל גובהו, משקלו וקרניו האימתניות, הוא לא תמיד בורח מסכנה. השוורים הבוגרים של חיה זו ידועים כמתמודדים באגרסיביות עם אריות וטורפים אחרים.
הזכר או השור הבוגרים יכולים להגיע לגובה של עד 1.8 מ' בכתף ומשקל של עד 900 ק"ג, והנקבות הן כמחצית מגודל הזכר
יש לו דש עור בולט מתחת לסנטר, גיבנת כתף קלה ופסים לבנים אנכיים וחלשים על המעילים הצבעוניים.
גם לזכר וגם לנקבה יש קרניים ישרות ויכולות לצמוח עד לגובה של מטר אחד אם לא נשברות או חותכות לחימה ופציעות.
ההתנהגות והאקולוגיה
בעל חיים זה בעל זריזות גבוהה מאוד, למרות שהחיה כבדה ובנויה שרירית, היא יכולה לקפוץ עד 3 מטרים מעמידה כדי לרוץ במהירות של 4 קמ"ש, בעיקר במקרה של התקפה או סכנה.
מאז הוא ניזון ממגוון רחב של עלים, פירות, עשבים ועוד צמחים רבים
הוא יכול להסתגל בקלות לבצורת, כמו כל חיה אחרת; כמו גמלים, הוא יכול להעלות את טמפרטורת גופו כדי להימנע מהזעה ולחלץ את רוב הלחות הדרושה להם ישירות מהצמחייה ממנה הוא ניזון.
הרבייה שלו היא פוליגנית, כאשר השוורים הדומיננטיים והמבוגרים מבטיחים גישה לקבוצות של נקבות וכאן, הזכרים מתחרים על הדומיננטיות ומזדווגים באופן פעיל עם הנקבות שלהם. הזדווגות יכולה להתרחש כל השנה, אך לעיתים קרובות ישנם שיאים אזוריים בשיעורי הילודה המתוכננים לחפוף עם סוף העונה היבשה או תחילת הגשמים, מה שמבטיח את הצמיחה של צמחייה שונה.
תקופת ההיריון שלו נמשכת כ-250-280 ימים, שהם בערך 9 חודשים, והנקבות יולדות עגל בודד; לכן, נדיר מאוד שיש תאומים.
השוקיים יכולים ללכת ולעמוד לאחר מספר שעות לידה; עם זאת, האם תמיד מחביאה את התינוק שזה עתה נולד בצמחייה למשך קרוב לשבועיים לפני שהוא יוצא לצוד מזון
אילנד הוא מסתגל אוכלי עשב הניזון בעיקר מתערובת של עשבים, עלים ופירות בהתאם לעונה. הם מאכילים מעורבים, ובעונה הרטובה הם רועים על דשא ירוק טרי ובעונה היבשה הם גולשים עלים, זרדים וכמה שורשים עסיסיים מאוד
בעל חיים זה ניזון לעתים קרובות בלילה מכיוון שהוא דורש הרבה לחות כדי לשמור על גודלו העצום. לכן הוא מבלה את רוב שעות הלילה שלו בחיפוש אחר מה לאכול ובדרך כלל נח כשהשמש חמה מכדי להפחית את איבוד המים.
הוא עצמאי במים, כלומר חייו אינם תלויים בהכרח במים. זה שותה מים כשהיא
יש לו הרגל אחר לחיפוש מזון שבו הוא משתמש בשפתיו כדי לתפוס צמחים ומדי פעם יכול להשתמש בקרניו החדות כדי למשוך את הענפים הגבוהים של העצים כדי שיוכל לאכול את העלים.
ישנם שני מיני אילנדים בעולם, ואחד מהם הוא האילנד המצוי שנמצא במזרח אפריקה ובדרום אפריקה, והאילנד הענק המצוי במרכז ומערב אפריקה, אך שניהם מאכלסים את אזורי הסוואנה
באוגנדה ניתן למצוא מין זה באזורים של הפארק הלאומי אגם Mburo, המהווה את ביתה של האוכלוסייה הגדולה ביותר של בעלי חיים אלה בכל הארץ, ויש לה למעלה מ-1500 אילנדים באזור.
ניתן להבחין בו גם באזורי הפארק הלאומי עמק קידיפו באזור הצפוני המרוחק של אוגנדה. פארק הסוואנה הזה הוא אחד הפארקים הלאומיים הפרועים והצחיחים ביותר באוגנדה, ובעלי חיים אלו חיים בעיקר באזורים הצחיחים של אוגנדה.
שמורת חיות הבר Pian Upe היא גם נקודה חמה רחבה נוספת עבור בעלי החיים החשובים הללו. זהו אחד האזורים שנחשפו לאחרונה באוגנדה והוא מפורסם בזכות מספר בעלי חיים, אך אי-לנד אי אפשר להשאיר בחוץ.
באזורים אחרים יש אילנדים אלה, למשל, האילנד המצוי נמצא באזורים של הפארק הלאומי סרנגטי בטנזניה, מסאי מארה בקניה, הפארק הלאומי קרוגר בדרום אפריקה והפארק הלאומי אטושה בנמיביה
האילנד הענק נמצא באזורי החורש של ניגריה, קמרון וסודאן, כמו גם כמה מהאזורים המבודדים בסנגל
לא, אילנד זה לא מאוד מסוכן. להיות אחד מה האנטילופות הגדולות ביותר להתקיים על הפלנטה, הוא מטבעו ביישן ועצבני, ובדרך כלל הוא מעדיף לרוץ במקום להילחם באויב.
עם זאת, הם אינם מסוכנים; יש להם אופי תוקפני בהגנה עצמית, יש להם כוח וגודל בעלי חיים חזקים מאוד, והם יכולים להגיב אם מתגרים כל הזמן.
איתור אנטילופה מסוג זה דורש סבלנות ועין חדה. הסיבה לכך היא שהוא בדרך כלל נמצא במרחק, וכדי לאתר אותם, אתה משתמש בטיפים פיזיים, התנהגותיים ושמיעתיים מפתח כדי לאתר אותם אם אתה רוצה לעשות ספארי
אחת הדרכים היא באמצעות מזהים חזותיים, למשל, מחפשים את השור הכחול, וזה זכר מבוגר יותר עם פרווה כחולה כהה ומעיל גר המנוגד לצבע הבהיר יותר של הנקבות והאילנדים הצעירים יותר.
אתה יכול גם לזהות בעל חיים זה מוקדם בבוקר ואחר הצהריים המאוחרות. עד אמצע הבוקר הם מתחבאים מתחת לעצים הגדולים כדי לקבל צל.
ניתן לזהות אותם גם עם ציפורים כי הם עוקבים אחר הציפורים. לעתים קרובות הם מתקשרים עם ציפורים הנודדות בדרך כלל, כך שניתן למצוא אותם באזורים שבהם אתה מבחין בהפרעה או בקבוצה מעורבת של מינים.
לסיכום, אילנד הוא אחד מהחיות דמויות האנטילופות הייחודיות ביותר, רגוע מאוד אלא אם כן מתגרה, עם מאפיינים מובהקים, התנהגות חברתית רגועה וזהות ייחודית מאוד בהשוואה ל- אנטילופות אחרות
עונת שפל
אוקטובר, נובמבר, מרץ, אפריל, מאי
עונת השיא
יוני, יולי, אוגוסט, ספטמבר, דצמבר

