קופי קולובוס שחור ולבן הם פרימטים מהעולם הישן בולטים, שוכני עצים, ילידי אפריקה. מפורסמים בשכמיות הלבנות והאלגנטיות שלהם ובחוסר האגודלים, יש להם קיבה מורכבת דמוית פרה המאפשרת להם לעכל עלווה קשוחה ואפילו רעילה שבעלי חיים אחרים לא יכולים לאכול.
אֵלֶה קופים כולל גוף שחור מבריק לעומת סלסולים לבנים ארוכים ומשיי. לקולובוס המזרחי של שחור ולבן (קולובוס גרזה) יש כתם שיער לבן בצורת U על כתפיו, בעוד שלקולובוס האנגולי (קולובוס אנגולנסיס) שיער לבן המתרחב בעיקר מהכתפיים.
השם קולבוס מגיע מהמילה היוונית העתיקה kolobus, שפירושה "מושחת". הם חסרי אגודלים פונקציונליים, בעלי רק גדם זעיר - שהוא התאמה מבנית המאפשרת להם להניף ולתפוס ענפים בצורה חלקה.
יש להם זנב ארוך, שאינו מושך, שיכול להגיע לאורך של עד מטר, ולעתים קרובות מסתיים בציצית לבנה בוהקת. הוא משמש גם ככלי איזון וגם כמצנח במהלך קפיצות נועזות.
התזונה שלהם מורכבת בעיקר מעלים צעירים ורכים, זרעים ופירות בוסר.
יש להם בטן דמוית פרה מכיוון שעלים דלים בחומרים מזינים וקשים לעיכול. הם פיתחו קיבה מורכבת בת ארבעה חדרים הדומה לפרה. זה מאפשר לחיידקים מיוחדים במעיים שלהם לפרק תאית ולנטרל רעלים צמחיים.
הם חיים בקבוצה משפחתית קטנה ומגובשת של 3 עד 15 פרטים, המורכבת בדרך כלל מזכר דומיננטי אחד, מספר נקבות וצאצאיהם.
הכוחות הם מאוד טריטוריאליים. עם עלות השחר, זכרים משמיעים שאגות רועשות ומהדהדות שיכולות לשאת עד קילומטר דרך החוף יַעַר להקים טריטוריה ולאותת קבוצות שכנות.
קופי קולובוס שזה עתה נולדו נולדים לבנים לחלוטין עם פרצופים ורודים. הצבע הבולט שלהם עובר לאט לדפוסי שחור-לבן בוגרים עד שהם בני שלושה עד ארבעה חודשים.
הם מאכלסים מגוון יערות ברחבי אפריקה המשוונית, החל מיערות גשם עמוקים ועד חורשות הרנטיות וסביבות נהר. הם מבלים את חייהם כמעט אך ורק בחופת היער הגבוה, ומנצלים את חוסר האגודלים שלהם כדי להתנדנד ולזנק בצורה חלקה דרך ענפים נישאים.
הם מתרגלים פוליגניה, בדרך כלל חיים בכוחות קטנים עם זכר אחד דומיננטי והרמון של נקבות. נקבות יוזמות הזדווגות, ולאחר תקופת הריון של בערך 5 עד 6 חודשים, הן יולדות תינוק יחיד שנולד לבן לגמרי.
הם מתמודדים עם טרפה טבעית מנמרים, שימפנזים, ונשרי נץ מוכתרים, כמו גם איומים משמעותיים מציד.
הם מאוד arboreal פרימטים מצויד בקיבות מיוחדות עם ארבעה חדרים. הם אוכלי עלים מיוחדים מכיוון שתזונה עלים דלה בחומרים מזינים וקשה לפירוק; יש להם קיבה מורכבת מרובת חדרים הדומה לפרה
חסרים להם אגודלים; לכן, יש להם רק גבשושיות קטנטנות וגבשושיות היכן שהאגודלים שלהם צריכים להיות, מה שלמעשה עוזר להם להתנדנד ולהתחבר ללא מאמץ בין ענפי עצים.
הם מבצעים זינוקים מרהיבים באמצעות זנבותיהם המסיביים, לאיזון; הם יכולים לזנק עד 30 עד 50 רגל בין עצים. שיער המעטפת והזנבו הארוכים שלהם מתנהגים קצת כמו מצנח במהלך הטיפות המסיביות האלה.
תינוקות נולדים לבנים לגמרי, בעוד מבוגרים הם שחורים עם פרווה לבנה בולטת שממסגרת את פניהם ומצפתת את גבם; תינוקות נולדים לבנים טהורים לחלוטין עם פרצופים ורודים. המעילים שלהם אינם משתנים לדפוס השחור-לבן הבוגר עד שהם בני 3 עד 4 חודשים בערך.
בדרך כלל יש להם תוחלת חיים של כ-20 שנה בטבע, אם כי הם יכולים לחיות עד 30 שנה או יותר בטיפול אנושי.
הם פרימטים ארבוריים מאוד המצויים במגוון יערות סגורים, יערות הרריים וסביבות נהר ברחבי אפריקה המשוונית, החל מניגריה ועד טנזניה.
בצפייה המקומית הקרובה אליך, אתה יכול בקלות לזהות אותם גבוה בצמרות העצים ובחופות היער של בתי גידול אוגנדים מוגנים כמו הפארק הלאומי המלכה אליזבת, והפארק הלאומי מפלי Murchision, והפארק הלאומי Kibale.
למסקנה, קופי קולובוס שחורים ולבנים תלויים במידה רבה ביערות בוגרים ומתמשכים, הגנה על בתי הגידול שלהם בעץ היא חיונית לצמצום קונפליקטים של חיי בר אנושיים ולהבטחת פרימטים איקוניים אלה משגשגים במשך דורות.
עונת שפל
אוקטובר, נובמבר, מרץ, אפריל, מאי
עונת השיא
יוני, יולי, אוגוסט, ספטמבר, דצמבר

