over het hoofd gezien
Golden Monkeys staan bekend als de meest actieve soort, gespecificeerd als ondersoort van de blauwe aap, maar werden momenteel Golden Monkeys genoemd. Ondanks dat de Gouden apen zijn de meest actieve primaten die in sociale groepen van maximaal 30 individuen leven en hun dood bestaan voornamelijk uit bamboe, bladeren en fruit, evenals insecten.
Hun feiten zijn gebaseerd op dieet, gedrag, ecologie, habitat, voortplanting en natuurbehoud
Dieet
Gouden apen zijn herbivoren. Ze zijn anatomisch en fysiologisch bedraad om zich te voeden met plantaardig materiaal. ze eten ongeveer 20 tot 30 soorten planten en af en toe een insect, “ongewervelde dieren”, die op de bladeren voorkomen.
Ze worden gewoonlijk gebruikt om zich te voeden met bamboebladeren, vooral in het regenseizoen.
Goudapen eten graag veel fruit, maar zodra het seizoen voorbij is, keren ze terug naar de bamboestelen.
Habitat
Goudapen leven het liefst in gebieden met veel fruit en bamboe. Ze verplaatsen zich graag tussen gebieden, maar dit is afhankelijk van het seizoen. Als het regenseizoen begint, groeit de bamboe, wat gunstig is voor de huizen van de gouden apen en omdat er bijna voldoende voedsel aanwezig is. Dan kan het droge seizoen minder bamboe zijn en sommigen van hen trekken naar de top van de berg op zoek naar fruit en andere unieke planten.
Voortplanting bij gouden apen
Gouden apen hebben polygame relaties. De mannelijke aap in de groep paart met alle vrouwtjes.
Verbazingwekkend feit, de vrouwtjes zijn de initiatiefnemers van deze paringsrituelen die behoorlijk toenemen.
Ze hebben een draagtijd van 5 maanden en het jong wordt geboren met vacht en grote ogen open. De moeder van de gouden aap kan ongeveer twee jaar voor de baby zorgen voordat deze zich bij een andere groep voegt.
Vrijheid om je aan te sluiten bij nieuwe apengroepen, hun eigen roedels te vormen. Het wordt echter nog steeds geclassificeerd als bedreigde soort die alleen in de Virunga.
Sociaal gedrag
Gouden apen staan bekend als sociale soorten die in groepen van 30 tot 80 individuen leven. De mannelijke gouden aap, de mannelijke gouden aap, is het hoofd van de groep en heeft de autoriteit om te paren met alle vrouwtjes in de groep in de familie.
De gouden apengroep varieert in grootte, afhankelijk van de hoogte van hun leefgebied. Het aantal gouden apen in hoger gelegen gebieden leeft in kleinere groepen vergeleken met hun tegenhangers op lagere hoogte.
Vrouwelijke soorten zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van hun territorium en hun nakomelingen totdat ze oud genoeg zijn.
Ze slapen graag in groepen van vier in dikke bamboegebieden die voldoende beschutting bieden om 's nachts te slapen.
Levensduur
Gouden apen kunnen tot 19 jaar oud worden. Sterker nog, het bereik van mannelijke apen varieert tussen de 48 en 67 cm en dat van vrouwelijke apen ongeveer 46 tot 53 centimeter, waardoor ze kleiner zijn dan het mannetje.
De mannetjes kunnen naar schatting zo'n 4,5 tot 7 kilogram wegen. Dit betekent dat gouden apen geen grote dieren zijn.
Andere feiten;
Goudapen hebben een vlek rechtstreeks van hun lange staart tot aan de rug en wangen. Sommigen hebben donkere vlekken op de benen, armen en gezichten die hen een vreemde maar boeiende uitstraling geven van andere soorten primaten in het wild.
Roofdieren van gouden apen
Goudapen worden voornamelijk bedreigd door roofvogels, kleine vleesetende wilde katten en mensen.
Natuurlijke roofdieren
Roofvogels. De Afrikaanse gekroonde adelaar is het belangrijkste natuurlijke roofdier voor goudapen.
Wilde katten: Het is bekend dat de Afrikaanse goudkat en luipaarden jagen.
Menselijke bedreigingen
Mensen worden beschouwd als de grootste actieve bedreiging voor deze primaten.
Habitatvernietiging: Lokale ontbossing en het kappen van het bamboebos, waarvan de Goudapen afhankelijk zijn voor voedsel en onderdak, hebben ernstige gevolgen voor hun bevolking
Stropen en strikken: Hoewel ze door sommige stropers het doelwit zijn van vlees, raken ze vaak gewond of gedood door strikken die illegaal zijn uitgezet voor andere bosdieren.
Waar kun je gouden apen zien?
Gouden apen komen in Oeganda alleen voor in het Mgahinga Gorilla National Park. De gouden apen zijn zeldzame soorten die alleen voorkomen in de bamboebosgebieden bij de Virunga-vulkanen en de beste manier om ze tegen te komen is door een gouden apentrekking te ondernemen in de Mgahinga Gorilla National Pearl.
De andere enige nationale parken waar een gezonde populatie Goudapen in Afrika te zien is, zijn; Rwanda Volcanoes National Park, Virunga National Park en Kahuzi Bieba National Park in Congo en er zijn enkele populaties die zijn gespot in het Giswati Mukura National Park van Rwanda.
Dingen om te weten
Goudapen zijn veel actiever dan gorilla's, en het kan zijn dat je snel door het bos moet bewegen om ze bij te houden. In veel opzichten lijkt het meer op het kijken naar chimpansees en gorilla's
Standaardbezoeken zijn beperkt tot één uur.
Er geldt geen minimumleeftijd voor een bezoek. Dus als u met onze kinderen reist, is dit een primatenervaring waar zij samen met u van kunnen genieten. Houd er echter rekening mee dat wandelende kinderen het lopen behoorlijk zwaar zullen vinden.
Conclusie
Gouden apen zijn over het algemeen erg speels (zelfs naar apenstandaarden) en ze zijn een genot om naar te kijken. De meeste mensen die naar Oeganda komen om gouden apen te volgen, verbinden dit meestal met wilde dieren en gorillatrekkingsafari's.
Voor degenen die van primaten houden, is het hoogtepunt van de safari in Oeganda en Rwanda meestal het zien van chimpansees, gorilla's, gouden apen en de andere soorten primaten zoals bavianen, colobussen en de apen van Lhoest.
Laagseizoen
Okt, november, maart, april, mei
Hoogseizoen
Juni, juli, augustus, september, december

