De gewone elandantilope, ook bekend als de zuidelijke elandantilope of elandantilope, is een grote savanne- en vlakteantilope die voorkomt in Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika.
Dit is 's werelds grootste antilopesoort, behorend tot de spiraalhoornige stam. Dit is inheems in de Afrikaanse savannes en de bossen en bezet daarom het bos en savannegebieden en nationale parken in Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika.
Dit is een herbivoor en staat bekend om zijn opmerkelijke vermogen om te overleven in droge klimaten en de opvallende kronkelende hoorns die zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren te vinden zijn.
Koninkrijk: Animalia
Stam: Chordata
Klas: Mammalia
Volgorde: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Onderfamilie: Bovinae
Stam: Tragelaphini
Geslacht: Taurotragus
Het feit dat dit de zwaarste antilope is met een koe-achtig formaat maakt het een zeer uniek dier met de volgende factoren:
Het heeft een uitzonderlijk vermogen om water te besparen, in tegenstelling tot andere antilopen en dieren; dit dier is gebouwd om te overleven in hete, dorre savannes. Tijdens het besparen van water kunnen ze hun lichaamstemperatuur tot 7 graden Celsius verhogen. Dit gebeurt normaal gesproken op warme dagen, en wordt gedaan om het zweten en het verlies van water uit het lichaam te verminderen.
Er is een mannetje en een vrouwtje, allebei met hoorns die bij andere antilopen niet vaak voorkomen. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben spiraalvormige hoorns om hun kalveren tegen de roofdieren te verdedigen, terwijl het mannetje zijn hoorns gebruikt om hoge takken af te breken tijdens het paringsproces.
Het bevat voedzame, duurzame melk die drie keer zoveel botervet en dubbel zoveel eiwitten bevat als standaard melkkoemelk. Wanneer deze melk wordt bewaard, kan deze enkele maanden meegaan zonder te worden bedorven, waardoor het een goed dier is om thuis te houden.
Zijn vermogen om de roofdieren te intimideren maakt het tot een zeer uniek dier. Vanwege zijn lengte, gewicht en formidabele hoorns vlucht hij niet altijd voor gevaar. Het is bekend dat de volwassen stieren van dit dier agressief de confrontatie aangaan met leeuwen en andere roofdieren.
Het volwassen mannetje of de stier kan tot 1,8 m hoog worden bij de schouder en kan tot 900 kg wegen, en de vrouwtjes zijn ongeveer half zo groot als het mannetje
Het heeft een prominente huidflap onder de kin, een lichte schouderbult en verticale, vage witte strepen op de gekleurde jassen.
Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben hoorns die recht zijn en tot een hoogte van 1 meter lang kunnen worden als ze niet worden gebroken of doorgesneden door gevechten en verwondingen.
Het gedrag en de ecologie
Dit dier heeft een zeer hoge behendigheid. Ondanks dat het dier zwaar en gespierd is, kan het vanuit staande positie wel 3 meter hoog springen en met een snelheid van 4 km/uur rennen, meestal in geval van een aanval of gevaar.
Het voedt zich met een grote verscheidenheid aan bladeren, fruit, grassen en nog veel meer planten sindsdien
Het kan zich gemakkelijk aanpassen aan droogte, net als elk ander dier; net als kamelen kan hij zijn lichaamstemperatuur verhogen om zweten te voorkomen en het grootste deel van de benodigde hydratatie rechtstreeks uit de vegetatie halen waarmee hij zich voedt.
De voortplanting is polygyn, waarbij de dominante, oudere stieren de toegang tot groepen vrouwtjes veiligstellen en hier strijden mannetjes om dominantie en paren ze actief met hun vrouwtjes. De paring kan het hele jaar door plaatsvinden, maar er zijn vaak regionale pieken in het geboortecijfer die samenvallen met het einde van het droge seizoen of het begin van de regen, die de groei van verschillende vegetatie.
De draagtijd duurt ongeveer 250-280 dagen, wat ongeveer 9 maanden is, en vrouwtjes krijgen één kalf; daarom is het zeer uitzonderlijk zeldzaam om een tweeling te krijgen.
De kalveren kunnen al na enkele uren na de geboorte lopen en staan; De moeder verbergt de pasgeboren baby echter altijd bijna twee weken in de vegetatie voordat hij op jacht gaat naar voedsel
Een eland is een aanpasbaar dier herbivoor die zich afhankelijk van het seizoen voornamelijk voedt met een mix van grassen, bladeren en fruit. Het zijn gemengde voeders, en tijdens het natte seizoen grazen ze op vers groen gras en in het droge seizoen snuffelen ze op bladeren, twijgen en enkele zeer sappige wortels
Dit dier voedt zich vaak 's nachts omdat het veel vocht nodig heeft om zijn enorme omvang te behouden. Hij besteedt daarom het grootste deel van de nacht aan het zoeken naar wat hij moet eten en rust normaal gesproken uit als de zon te heet is om zijn waterverlies te verminderen.
Het is wateronafhankelijk, wat betekent dat zijn leven niet noodzakelijkerwijs afhankelijk is van water. Hij drinkt water als hij dat doet
Hij heeft een andere foerageerwijze, waarbij hij zijn lippen gebruikt om planten te grijpen en af en toe zijn scherpe hoorns kan gebruiken om de hoge takken van bomen naar beneden te trekken, zodat hij de bladeren kan eten.
Er zijn twee soorten elanden in de wereld, en een daarvan is de gewone eland die voorkomt in Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika, en de reuzeneland die voorkomt in centraal en westelijk Afrika, maar ze bewonen allebei de savannegebieden.
In Oeganda wordt deze soort aangetroffen in de gebieden van Nationaal park Lake Mburo, de thuisbasis van de grootste populatie van deze dieren in het hele land, en er zijn meer dan 1500 elanden in het gebied.
Hij kan ook worden gespot in de gebieden van Kidepo Valley National Park in het afgelegen noorden van Oeganda. Dit savannepark is een van de wildste en dorste nationale parken in Oeganda, en deze dieren leven vooral in de dorre gebieden van Oeganda.
Pian Upe Wildlife Reserve is ook een andere grote hotspot voor deze belangrijke dieren. Dit is een van de recentelijk gepubliceerde gebieden in Oeganda en staat bekend om verschillende dieren, maar een Eland mag niet ontbreken.
Andere gebieden hebben deze Elands, de gewone eland bevindt zich bijvoorbeeld in gebieden van het Serengeti National Park in Tanzania, Masai Mara in Kenia, het Kruger National Park in Zuid-Afrika en het Etosha National Park in Namibië.
De Giant Eland bevindt zich in de bosgebieden van Nigeria, Kameroen en Soedan, evenals enkele van de geïsoleerde gebieden in Senegal
Nee, een eland is niet erg gevaarlijk. Eén van de zijn grootste antilopen Om op deze planeet te kunnen bestaan, is hij van nature verlegen en schichtig, en over het algemeen geeft hij er de voorkeur aan te vluchten in plaats van tegen een vijand te vechten.
Ze zijn echter niet gevaarlijk; ze hebben een agressief karakter in zelfverdediging, hebben een zeer sterke dierlijke kracht en grootte, en kunnen reageren als ze voortdurend worden geprovoceerd.
Het spotten van dit soort antilopen vergt geduld en een scherp oog. Dit komt omdat ze meestal op afstand worden gevonden, en om ze te lokaliseren gebruik je een aantal belangrijke fysieke, gedrags- en auditieve tips om ze te lokaliseren als je op safari gaat
Een van de manieren is door visuele identificatiemiddelen te gebruiken, je zoekt bijvoorbeeld naar de blauwe stier, en dat is een ouder mannetje met een donkerblauwe vacht en een ger-jas die contrasteert met de lichtere kleur van de vrouwtjes en jongere Elands.
Ook vroeg in de ochtend en laat in de middag kun je dit dier spotten. Halverwege de ochtend verstoppen ze zich onder de grote bomen om schaduw te krijgen.
Ze kunnen ook samen met vogels gespot worden omdat ze de vogels volgen. Ze associëren zich vaak met vogels die normaal migreren, waardoor ze te vinden zijn in gebieden waar je een verstoring of een gemengde groep soorten opmerkt.
Kortom, een Eland is een van de meest unieke antilopenachtige dieren, zeer kalm tenzij hij wordt geprovoceerd, met verschillende kenmerken, kalm sociaal gedrag en een zeer unieke identiteit vergeleken met de andere antilopen
Laagseizoen
Okt, november, maart, april, mei
Hoogseizoen
Juni, juli, augustus, september, december

